Frankrijk 2010:
Onze fotoalbums
datum
datum
datum
datum
datum
De reisverhalen:
Frankrijk 2010:
Onze fotoalbums
datum
datum
datum
datum
datum
De reisverhalen:
Frankrijk week 2
Dag 9 vrijdag 3 september
plaats onbekend
In tegenstelling tot de voorgaande dagen slapen we ongewild uit en worden pas tegen 9:00 uur wakker. We hadden tegen de mevrouw van het stalletje gezegd dat we ook altijd vroeg zijn en om 8 uur de croissants komen halen. Maar dat wordt nu later. Nauwelijks wakker wordt er op de deur gebonsd. De staanplaatsbeheerder komt zijn geld ophalen. We bespreken meteen 2 nachten en betalen hem 14 euro 10. Daarna snel wassen en verder aankleden en snel naar het stalletje om ons brood op te halen. Bij terugkomst is het in de camper 19,3 graden. Na het ontbijt gaat hij het toilet uit elkaar halen en zij gaat heerlijk de haven rondlopen en wat lezen. Het toilet dé- en monteren heeft bij elkaar 3 uur geduurd. Er zijn geen onderdelen vervangen, want die zijn niet voorradig. Wel is geprobeerd zoveel mogelijk schoon te maken. Na montage spoelt het toilet weer helemaal door en lekt hij nog een heel, heel klein beetje. Na de lunch gaan we fietsen. We nemen een B-weg richting Royan. Langs deze weg zien we enorm veel bramen. Dus stoppen en ± 10 minuten bramen plukken. We hebben bijna een plastic zakje vol. Voor ons genoeg. We fietsen verder en zien een verkeersbord staan met daarop een hellingspercentage van 18 procent. Deze weg wordt afgeraden voor campers.
Wij wagen ons hier niet aan en keren terug. We rijden weer door Mortagne le Port en gaan richting kalkovens waar we gisteren langsreden. Erg ver komen we niet want we stoppen bij Ermitage Monolithe. We hebben geluk. Als we binnen komen is een oude dame net bezig met de uitleg van het ontstaan van dit grotkerkje. Er zijn meerdere grotruimtes te bezichtigen en van hierboven heb je een mooi uitzicht op de Gironde.
Het is vrij warm. We fietsen daarom terug naar de camper en gaan lekker in de schaduw zitten niksen. Om 19:00 uur gaan we naar het restaurant en gebruiken daar de maaltijd. Als starter zijn er natuurlijk de heerlijke huitres. En ze zijn echt lekker.
Dag 10 zaterdag 4 september
plaats onbekend
Om kwart over acht worden we wakker. Binnen is het 19,2 graden en buiten............ is het licht bewolkt. We halen ons bestelde brood en nemen afscheid van het echtpaar dat het stalletje runt. Beiden lopen, denken we, tegen de tachtig. Na ontbijt op de daarvoor bestemde plek het grijs water geloosd en het voorraam schoon gemaakt. Dit lijkt inmiddels wel matglas. Helemaal langs de kust rijden we naar Royan. Het is leuk om dit weer terug te zien. We rijden verder door het huitres gebied (oesters) en gaan de brug over naar Ile d’Oleron. We stoppen even bij het haventje van Le Chateau d’Oleron. Daarna doen we boodschappen in hetzelfde stadje bij SuperU. Op de parkeerplaats van SuperU gebruiken we de lunch. Hierna vervolgen we onze weg en rijden langs oesterbassins en authentieke huisjes. Vaak fel gekleurd o.a. oranje, geel of blauw.
We rijden door tot voorbij Boyardville en bekijken sommige camperplekken. We besluiten om terug te gaan naar Le Chateau d’Oleron. We gaan naar campercamping Les Remparts en bespreken voor twee nachten. Totaal prijs 16 euro. We zoeken een plek uit en staan als laatste op een pad richting zee. Verder kan haast niet. Na verloop van tijd en in de avonduren komen er steeeds meer campers bij. Deze mensen zijn echt een weekend weg. We eten, luieren wat, we hebben tenslotte vakantiewerken aan dit verslag en gaan ook weer naar bed.
Dag 11 zondag 5 september
plaats onbekend
Ook deze ochtend staan we om acht uur op. Buiten is het zonnig en er zijn wat wolkjes. Robert Long zong in een van zijn liedjes: “Het is zondag dus is er een ei bij het ontbijt”. Nu bij ons is dat ook zo en smikkelen we bij het ontbijt een eitje weg. Zondag of geen zondag, de tijd gaat door. Er wordt gewassen en de fietsen van de fietsdrager. Fietsen worden schoongemaakt, de was wordt opgehangen en om half elf zijn we klaar met deze klusjes. We stappen meteen op de fiets en zijn van plan het halve eiland rond te fietsen. Eerst langs de huitres route. Prachtig al die gekleurde huisjes. We slaan een zijweg in en kunnen het een en ander van nog dichterbij bekijken. Eindelijk zien we ook hoe de oesters in een bepaalt soort mand of net in het bassin liggen. Zo iets hadden we nog nooit gezien.
We vervolgen onze tocht en rijden via het bos waar we bij een vogelreservaat komen. Daarna via Dolus, Arceau en St Pierre fietsen we naar Boyardville. Terug via La Perrontine, waar het erg gezellig was met rommelmarkt en kermis, de bekende oester route en eindelijk na 5 uur fietsen en 42 km. zijn we weer terug bij de camper. Sommige delen van het lichaam waren, net als wij, blij weer bij de camper te zijn. Het was voor ons een behoorlijke rit. Zeker met deze warmte van 28 graden. We drinken een paar glazen koude cola en eten wat zoutjes om alles in het lichaam weer op pijl te brengen. Na het eten douchen in de camper, wat is dat toch heerlijk, verslag maken en naar bed.
Dag 12 maandag 6 september
plaats onbekend
Het ingebouwde wekkertje werkt uitstekend. Klokslag 8 uur staan we weer op. Het is bewolkt maar om half tien breekt de zon even door. We halen de stroomkabels binnen en rijden naar de waterplaats om te lossen en water te tanken. Daarna rijden we naar Carrefour in St. Pierre om de nodige boodschappen voor de komende dagen in huis te halen. Na Carrefour rijden we naar St. Denis. We lopen de jachthaven rond en lunchen op de parkeerplek.
Hierna rijden we naar het noordelijkste puntje van het eiland Oberon. We wandelen de vuurtoren, Phare de Chassiron, rond waar veel aan de tuin wordt gedaan. Ook nu zijn er drie tuinmannen bezig om alles zo mooi mogelijk te houden. De tuinen zijn echt in de vorm van Noord – Oost – Zuid – West, We lopen naar het uiterste puntje van het eiland. Maken nog wat foto’s en besluiten om het eiland te verlaten via de oester route en het tankstation waar je voor 1,089 euro diesel kunt tanken.
We kopen bij een van de oesterhuizen een potje vissoep en nemen wat folders mee. Bij een ander oesterhuis halen we 12 oesters en anderhalf kilo mosselen. De kleine oesters mogen we proeven. Ze zijn meer dan verrukkelijk. Daarna naar het tankstation en tanken de dieseltank vol. We kijken op de kaart waar we heen kunnen gaan en zien dat het plaatsje Brouage een camperplek heeft voor ± 100 campers. We stellen Tomtom in en rijden er heen. Het is vanaf het tankstation ongeveer 18 km. We zijn er snel en weten niet wat we zien. Brouage is een vestingstadje waar heel veel nog authentiek is. We lopen nog even de hoofdstraat op en neer en besluiten om de volgende dag alles wat beter te bekijken. We halen een bacquette bij de bakker en lopen via de kerk en een petanq veldje terug naar de camper. Hier drinken we een drankje en beginnen we aan de voorbereidingen voor het eten, oesters en mosselen. Het is een gouden maaltijd.
Om ± half zeven begint het een beetje te regenen. Daarna wat meer regen en op een gegeven moment giet het echt. Sommige campers verplaatsen zich omdat ze bang zijn morgen niet meer te kunnen vertrekken. Wij blijven staan. Nagenieten van de heerlijke dag en het eten wat nog lekkerder was. Kwart over elf stopt voor dat moment de regen. Drie kwartier daarna gaan we naar bed. Een voldaan gevoel rijker.
Dag 13 dinsdag 7 september
plaats onbekend
De 2 campers die gisteravond hun plek hebben verlaten zijn bij de ingang op een droger stuk grond gaan staan. De bandensporen die ze hebben achtergelaten zijn nog duidelijk te zien. Het terrein ziet er slecht uit. Een paar campers zijn al vertrokken en ook daarvan zie je duidelijk de bandensporen. Het is modderig en glibberig. Aan de kant waar wij staan is een grasstrook. Deze is nog vrij droog. Straks maar via de grasstrook het terrein verlaten. Het is acht uur. Het normale ochtend ritueel kan weer beginnen. Na het ontbijt gaan we nog even de vesting rond. Brouage is een vierkante vesting en alle straten zijn recht en staan haaks op elkaar. Wij vinden het een mooi stadje en zijn blij dat we hier terecht zijn gekomen. Nu nog het vertrek.
Op deze parkeerplaats lunchen we. Van hieruit kunnen we Ile Madam en Ile d’Oleron zien. We reizen verder via Boucholeurs en Châtelaillon plage naar La Rochelle.
Hier komen we automatisch bij de brug naar Ile de Ré. We betalen het tolgeld (16,50) met de pinpas en rijden door naar Portes en Ré, Plage Patache. Deze camperplek is helemaal vol en voor ons ook niet de juiste keuze. We rijden weer terug. Komen bij Saint Clement de Baleines en vinden daar een camperplek voor 7 euro per nacht. In feite valt ook deze plek wat tegen maar we doen het maar. We maken een wandeling naar het strand waar een straffe wind staat. Het strand is leeg. Er zijn hoge golven. Het is gelukkig even droog. Na het eten begint het weer wat te regenen en in de verte, Ile d’Oleron?, onweert het. We blijven een tijdje naar het onweer kijken en nemen ons slaapdrankje. Daarna weer slapen.
Dag 14 woensdag 8 september
plaats onbekend
Een stevige wind, storm, en regen met af en toe een stortbui, zijn de heersers van de nacht. De camper staat af en toe flink te schudden. En in zo’n wiegend bedje slaap je natuurlijk weer overheerlijk. Als we wakker worden om half negen, schijnt de zon. We doen rustig aan. Maken de camper binnen schoon en de schoenen die in Brouage nogal modderig zijn geworden. Om kwart voor elf rijden we richting Saint Martin. We stellen TomTom in op de camperplek die in het boekje van de NKC staat. Het is druk op het eiland. We stoppen bij een parkeerplaats waar veel auto’s staan. Hier moet volgens ons iets te doen zijn. We parkeren de camper en lopen de dijk? op om te zien wat er gaande is. Het is eb. We zien dat oesterkwekers druk bezig zijn met trekker en al de oestermanden te verzamelen cq verwisselen. Dit moet natuurlijk snel gebeuren want over een paar uur is het weer vloed. Hoewel het veraf van ons gebeurt is het toch goed om te zien en voor ons een ervaring rijker.
We gaan verder, naar de camperplek voor de komende nacht. Deze plek is snel te vinden. Het leuke is dat er nog 3 campers van de vorige plek hier staan of komen. De B584 van de Fransen staat er al. De plek kost 10 euro per nacht en we geven de pinautomaat opdracht 2 nachten voor ons te reserveren.
Als we geïnstalleerd staan, wandelen we het stadje in. Enerzijds om te zien of het ons aanspreekt, anderzijds om een baquette en croissants aan te schaffen. Het is een leuk, druk en gezellig stadje. Met een fantastische haven. De ene helft van de haven staat droog en de anderen helft staat met water doordat de sluisdeuren tijdig zijn gesloten.
We lunchen in de camper en op het moment dat we klaar zijn voor een fikse wandeling door het stadje en over de omwal komt er een gigantische stortbui. We wachten tot deze bui voorbij is en gaan dan op pad. Zowel het stadje als de omwal geven ons diverse fotografische punten waar we dankbaar gebruik van maken. Onder andere de souvenirwinkeltjes, de walmuren, het 11e eeuws kerkje en de vuurtoren.
Na vier uur wandelen, kuieren, komen we met vermoeide voeten bij de camper aan. Het is goed geweest om onderweg op een terrasje nog een heerlijk koud biertje te drinken anders konden we waarschijnlijk de camper niet meer halen. Kortom het was voor ons een hele tippel. Dat zijn we niet gewend. Alle camperplekken zijn nu bezet. Het is maar goed dat we vroeg waren anders stonden we nu buiten de poort.
Voor het eten nemen we een drankje. Na het eten begint het om kwart over acht weer te spoelen van de regen. In de verte is er onweer. De avond wordt gevuld met accu’s (batterijen) laden boek lezen en verslag maken. Na ons slaapmutsje gaan we weer naar bed.
Dag 15 donderdag 9 september
plaats onbekend
De vorige nacht werd beheerst door storm en regen, deze nacht wordt beheerst door een ……… mug. Het kleine beestje houdt ons de hele nacht wakker. Ons lichaam groeit met diverse bulten. Vanwege de regen hebben we alle luiken dicht en dat is nogal warm. Je slaapt dus voor een groot deel zonder dek. Hierdoor grijpt de mug zijn kans. Blote lijven, wat wil je nog meer. Dan ga je maar onder je dekbed slapen. Je krijgt het warm, gaat zelfs transpireren en bij de eerstvolgende keer dat je je dekbed wegslaat ben je meteen weer prooi voor de muggen. Een nacht die je maar snel moet vergeten. Als we wakker worden is het kwart over acht en schijnt de zon. Na het ontbijt halen we de fietsen van het rek en maken ze schoon. Ze hebben daar achterop de camper heel wat te lijden met al die stof en nattigheid, We fietsen door de stad en gaan langs de kust richting Loix. Het grappige van deze rit is: aan de rechter kant zie je wel honderd mensen bezig met het steken van de oesters. Aan de linkerkant staan druivenranken met in het ene veld witte druiven en in het andere veld blauwe druiven. We rijden tot aan Loix en gebruiken daar de lunch.
Hierna rijden we richting Ars en Ré. Onderweg komen we een zoutpannetje tegen waar een mannetje bezig is zijn zout te drogen. We kopen bij hem een zakje van het Ile de Ré zout en rijden via het fietspad langs de kust richting St. Martin de Ré.
Een paar kilometer voor St. Martin is er een “degustation” waar we per persoon 6 petit huitres nemen met een glaasje vin blanc. We genieten van dit tussendoortje en rijden daarna door naar de camper. Onderweg nog gestopt bij een poort van de citadel. Nog voor die poort staan in een weiland de beroemde langharige Poitou ezels. We rijden door de stad naar de haven en kopen bij de boulanger een baguette. We zoeken ook een restaurant uit waar we vanavond kunnen eten. Terug bij de camper zetten we de fietsen weer op de fietsendrager en blijven een tijdje rustig zitten, Hoewel het fietsen nu beter gaat dan een paar dagen geleden is 35 km. toch een aardige trip. ‘s Avonds bij “l’Emparcadere” gegeten. Viel een beetje tegen.
Terug gewandeld naar de camper en daar nog even heerlijk rustig de dag aan ons voorbij laten gaan. Hopelijk gaat de nacht ook rustig voorbij en zijn er geen muggen.
© deboerontour, 2013 - 2017